Domowe ciasta na każdą okazję

Zwykle chcąc zaimponować swoim gościom na przyjęciu kupujemy gotowe ciastka, zamawiamy tort z cukierni czy nawet cały catering, a potem udajemy, że sami to zrobiliśmy. Jednak dzisiaj mamy tyle dostępnych półproduktów i prostych przepisów, że można oczarować gości ugotowanymi i upieczonymi własnoręcznie potrawami. Często wystarczy tylko 15-30 minut, aby efekt był olśniewający.

Najtrudniej jest upiec w domu tort. Ale inne ciasta też mogą wyglądać i smakować znakomicie, a ich przygotowanie wcale nie zajmie kilku godzin. Najpyszniejsze ciasta zwykle robione są na bazie biszkoptu. Biszkopt sam w sobie nie jest trudny do upieczenia, a nawet można kupić gotowe spody biszkoptowe w marketach, co oszczędzi nam czasu i nerwów, jeśli piec nie lubimy. Do zrobienia z biszkoptu efektownego ciasta przydadzą się krem do ciast np. waniliowy, ajerkoniak, który również można kupić gotowy, bita śmietana w spray oraz coś do dekoracji np. kandyzowane owoce. Gotowy biszkopt wystarczy przekroić na pół, posmarować kremem, przykryć drugą połową, wierzch posmarować pozostałym kremem, dodać kleksy bitej śmietany i rozrzucić artystycznie kandyzowane owoce. W ten sposób mamy bardzo szybkie ciasto, które będzie na każdym stole wyglądać świetnie.

Przepisy na ciasta można znaleźć dzisiaj nawet na opakowaniu mąki do pieczenia, gotowego kremu czy w magazynach o modzie. Dlatego jeśli nie mamy pomysłu na ciasto można po prostu przejrzeć opakowania, które mamy w domu. Na początek to zupełnie wystarczy. A gdy rozwiniemy swój talent warto kupić książkę z przepisami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *