Co wiesz o żywności ekologicznej? Zalety i wady.

Kto nie słyszał o żywności ekologicznej? Gdziekolwiek pójdziemy, w sklepach, jest wiele przyciągających wzrok znaków informujących nas, które produkty są uprawiane ekologicznie, organiczne, ale czym tak naprawdę jest żywność organiczna? I dlaczego jest tak popularna? Dowiedzmy się tego!

Geneza.

Jesteśmy otoczeni nieskończoną różnorodnością pokarmów. W każdej porze roku możemy zdecydować się na spożywanie pokarmu pochodzącego z innej pory roku lub kraju, np. papai, lub wybierać pokarmy, które dostarczają nam właściwości wykraczających poza ich własne składniki odżywcze, mające na celu poprawę naszego zdrowia.
Żywność ekologiczna zaczyna torować sobie drogę do każdego sklepu i każdego domu. Ale nie są one nowe. Jest to powrót do źródeł: żywność bez tak wielu manipulacji, naturalna, bez dodatków, bez sztucznych pestycydów, bez upiększaczy, sezonowa. Żywność w czystej postaci!

Wymogi dotyczące żywności, która ma być ekologiczna.

Jak ze wszystkim, prawo jest tworzone, pułapka jest tworzona. Aby mieć pewność, że to, co kupujemy, jest rzeczywiście żywnością ekologiczną, warto bardzo dokładnie zapoznać się z wymaganiami, jakie musi ona spełniać. A wymagania te są następujące.
1. Będą one należycie oznakowane logo Unii Europejskiej poświadczającym, że żywność ta jest ekologiczna, oraz określeniami takimi jak „rolnictwo lub hodowla ekologiczna”, które obejmuje zestaw systemów rolniczych i hodowlanych służących do produkcji zdrowej żywności przy jednoczesnym poszanowaniu środowiska naturalnego.
2. Muszą to być produkty, w których procesie produkcji uniknięto stosowania produktów chemicznych, takich jak nawozy, produkty fitosanitarne itp.
3. W przypadku produktów przetworzonych muszą to być produkty wolne od dodatków oraz muszą być stosowane tradycyjne techniki i procesy konserwowania.
4. Muszą być wolne od sztucznego napromieniowania.
5. Konserwacja musi być przeprowadzana za pomocą prostych procesów mechanicznych, fizycznych lub chemicznych, takich jak chłodzenie, podgrzewanie, odwadnianie, zagęszczanie, wędzenie, solenie, marynowanie, kiszenie, suszenie, liofilizacja, fermentacja mlekowa lub octowa, lub pakowanie próżniowe.
6. Opakowanie powinno być jak najbardziej odpowiednie, aby uniknąć zanieczyszczenia.
Wybierając produkty, możemy zaufać etykietom tych, które informują nas, że są to produkty ekologiczne, organiczne lub biologiczne, ponieważ, aby otrzymać ten znak, muszą one przejść kontrole, które zapewniają, że spełniają powyższe wymagania.

Zalety i wady.

Jest oczywiste, że żywność ekologiczna jest dobrym punktem wyjścia dla poprawy zdrowia i jakości środowiska. Ale jeśli jest jakaś wada, którą należy podkreślić, to jest to, że cena tych produktów jest, paradoksalnie, wyższa. I mówimy paradoksalnie, ponieważ zużycie produktów do ich produkcji jest znacznie niższe, ale wymagają one również większej troski i uwagi.
Kolejną wadą, ale jednocześnie zaletą, jest to, że musimy ograniczyć się do spożywania żywności sezonowej, ponieważ właśnie wtedy warunki są optymalne do jej produkcji. Jest to wada, ponieważ zakres opcji do wyboru w danym momencie jest ograniczony. Ale w tym samym czasie jest to zaleta, ponieważ sezonowe pokarmy, które dostarcza nam natura, są naturalnie naładowane składnikami odżywczymi, których będziemy potrzebować w danym momencie, więc musimy skorzystać z tej mądrej decyzji naszej matki natury!
A jeśli mamy podkreślić jedną z najlepszych zalet, jakie oferuje nam żywność ekologiczna, to jest nią to, że są to produkty naturalne, dzięki którym nie dodamy do naszego organizmu niewielkich śladów środków fitosanitarnych stosowanych podczas upraw. Jest to sposób na uniknięcie gromadzenia się toksyn.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.